Βιβλία
Υπό Έκδοση


<a style='color: #50493c;' href='/books/125'>Κοινωνική Χρηματοοικονομική</a> <a style='color: #50493c;' href='/books/126'>Ο πηλός στην οικοδομική</a> <a style='color: #50493c;' href='/books/127'>Διαχείριση Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων</a> <a style='color: #50493c;' href='/books/120'>Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων</a>
Πληροφορίες
Αγεωγράφητος χώρα
Πατήστε για μεγέθυνση
Tίτλος Αγεωγράφητος χώρα
Υπότιτλος Ελληνικά είδωλα στους επιστημολογικούς αναστοχασμούς της ευρωπαϊκής γεωγραφίας
Συγγραφείς Λίλα Λεοντίδου
Έκδοση Α'
Γλώσσα Ελληνικά
Σχήμα 24x17
Χρώμα Κειμένου Ασπρόμαυρο
ISBN 9789607860934
Κωδικός Εύδοξου 12866361
Αριθμός σελίδων 376
Ημερομηνὶα έκδοσης 13 Δεκεμβρίου 2011
Τιμή 24,00 € (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 6%)
Διαθεσιμότητα Διαθέσιμο
Βάρος 0.640 kgr
Χαρακτηριστικά Αγγλο-ελληνικό γλωσσάριο,πίνακες, διαγράμματα, ευρετήριο
Περιεχόμενα Περιεχόμενα
Προεπισκόπηση Προεπισκόπηση

Το βιβλίο αυτό διερευνά την αφύπνιση και την εξέλιξη μιας επιστήμης σύμφυτης με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, από τις απαρχές του στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη νέα χιλιετία. Η ανεπαίσθητη ειρωνεία στο χαμόγελο της σειρήνας της Λήμνου στο εξώφυλλο μας θυμίζει τους ταξιδιώτες που ακούγοντας το τραγούδι της έχαναν το δρόμο τους, τη γεωγραφία και τη χωρικότητά τους. Έτσι έχασε και η Ελλάδα τις «γεωγραφικές φαντασίες» των αρχαίων σοφών και επιστημόνων της, που ανακαλύπτουμε με την περιπλάνηση στη μακρά παράδοση των περί τον κόσμο, το χώρο και το περιβάλλον επιστημών των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι μάλιστα κατονόμασαν τη Γεωγραφία για τον κόσμο ολόκληρο. Στη συνέχεια όμως η Ελλάδα παρέμεινε Aγεωγράφητος Χώρα.

Οι καινοτόμοι γεωγραφικές φαντασίες για τις πόλεις, την ύπαιθρο, τις περιφέρειες, τους τόπους, τον υλικό πολιτισμό, τα σύνορα, καθώς και για τις μεταναστεύσεις, τις κοινωνίες πολιτών, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τις απασχολήσεις, τις συγκρούσεις, τους φορείς, κινούνται στο χωροχρόνο ανάμεσα σε χώρες του κόσμου, προσπερνώντας την Ελλάδα. Μετά τη διεξοδική ανάλυση της αλληλουχίας των γεωγραφικών επιστημολογιών στη σύγχρονη Ευρώπη μέσα από μια μεταμοντέρνα «φωτογραφική προσέγγιση», που παρακολουθεί το διαρκή αναστοχασμό από την αιτιοκρατική μέχρι και τη μετανεωτερική Γεωγραφία και την πολιτιστική στροφή, η ελληνική υστέρηση ερμηνεύεται με βάση ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει την αποικιοκρατία, τη σχέση της κοινωνίας πολιτών με τη μεταρρύθμιση, και την ετεροτοπία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η ευκαιρία έχει πλέον χαθεί στις αρχές του 21ου αιώνα, που οι ευρωπαϊκές «εθνικές σχολές» Γεωγραφίας ούτως ή άλλως ξεθωριάζουν στη δίνη της παγκοσμιοποίησης και της πολύπλευρης κρίσης.

Το βιβλίο κινείται στα επιστημονικά αντικείμενα της Γεωγραφίας, της Πολεοδομίας, της Αστικής Κοινωνιολογίας, της Χωροταξίας, της Ιστορίας των Επιστημών και Επιστημολογίας, των Πολιτιστικών Σπουδών, των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Σπουδών.

Λίλα Λεοντίδου

Η Λίλα Λεοντίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος-Γεωγράφος (EMΠ, LSE), είναι Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Aκαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος), όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού πανεπιστημιακού Τμήματος Γεωγραφίας· στο Λονδίνο (Senior Lecturer Γεωγραφίας και Μεσογειακών Σπουδών, King’s College London)· στην Αθήνα (ΕΜΠ, Αναπλ. Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Σχεδιασμού στη Σχολή Τοπογράφων)· και στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ., βοηθός στην Πολεοδομία-Χωροταξία της Σχολής Αρχιτεκτόνων).

Mε ακαδημαϊκές προσκλήσεις δίδαξε και στα Πανεπιστήμια Paris 1 - Panthéon – Sorbonne, Caen, και Johns Hopkins University, ως Senior Fellow. Τα κυριότερα βιβλία της είναι The Mediterranean City in Transition, (Cambridge U.P. 1990/2006), Πόλεις της Σιωπής (ΕΤΒΑ & Θεμέλιο 1989), Αγεωγράφητος Χώρα (2005, αναθεωρ. 2011, Προπομπός), συνεπιμέλεια των Mediterranean Tourism (Routledge 2001) και Urban Sprawl in Europe (Blackwell 2007).

Έχει επίσης δημοσιεύσει περί τις 200 εργασίες σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

 

 

Δεν βρέθηκαν μεταφραστές

Υπάρχουν 0 σχόλια.


Συνδεθείτε για να γράψετε την δική σας αξιολόγηση.

Καλάθι Αγορών
Το καλάθι σας είναι άδειο
Συγγραφείς
Κατάλογος
Κατάλογος
Δημοφιλή